Međubiskupijski sud I. stupnja u Zagrebu

Međubiskupijski prizivni sud u Zagrebu

 

OBJAVLJENO: 09.12.2015.

Godišnji susret kardinala Bozanića s djelatnicima Međubiskupijskih sudova u Zagrebu

Moderator sudova, zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić susreo se s djelatnicima Međubiskupijskih sudova u Zagrebu u srijedu, 9. prosinca 2015. u dvorani »Sabornica« Nadbiskupskog duhovnog stola prigodom stupanja na snagu reforme kanonskog postupka koju je 8. rujna 2015. proglasio papa Franjo.
Susretu su nazočili i mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, mons. Marko Cvitkušić, delegat sisačkog biskupa, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Marko Kovač, ekonom Zagrebačke nadbiskupije preč. Konrad Žižek te djelatnici i vanjski suradnici Međubiskupijskih sudova i drugi gosti.
Pozdravnu riječ uputio je sudski vikar dr. Josip Šalković istaknuvši kako se kroz 15 godina djelovanja Međubiskupijskih sudova u Zagrebu nastojalo slijediti znakove vremena i oblikovati ustanovu suda da što bolje odgovara vlastitom poslanju i djelovanju te novim izazovima. Budući da je osobitu pozornost crkvene, ali i šire javnosti izazvalo proglašenje reforme kanonskog postupka koja se odnosi na parnice o ništavosti ženidbe, dr. Šalković okarakterizirao ju je kao dar i izazov te je naglasio da je i ovaj susret svojevrsna priprava za njezinu provedbu, ali i očitovanje spremnosti za utvrđivanje istine o svetom vezu na zakonit i pravedan način.
U prigodnoj riječi kardinal Josip Bozanić osvrnuo se na razloge i vrijeme donošenja reforme kanonskog postupka te na neke utjecaje kojima su danas izloženi brak i obitelj. Pozvao je djelatnike crkvenih sudova da »u susretima s rastavljenim ili razvedenim vjernicima koji dvoje o valjanosti svoje ženidbe ili su uvjereni u njezinu ništavost ustrajete u davanju znakova Božje prisutnosti i blizine. Susreti, bilo kad se obavlja predprocesna ili pastoralna istraga, bilo za vrijeme odvijanja samog sudskog postupka, postaju pogodno vrijeme u kojemu se mogu liječiti rane ženidbenih drugova. Stupanje na snagu reforme kanonskog postupka lijepo se poklapa s početkom izvanredne jubilarne godine posvećene Božjemu milosrđu. Jubilej milosrđa ›je pogodno vrijeme u kojemu valja liječiti rane, u kojemu se ne smijemo umoriti susretati one koji iščekuju da vide i rukom dodirnu znakove Božje blizine, u kojemu svima – baš svima – valja ponuditi put oproštenja i pomirenja‹ (Papa Franjo, Homilija na slavlju prve večernje Druge vazmene nedjelje Božjega milosrđa, Vatikanska bazilika, subota 11. travnja 2015.). Doista, sudac je, prije nego što prihvati parnicu, pozvan ponuditi strankama pomirenje, osim ako je ženidba nepovratno propala tako da je nemoguće ponovno uspostaviti bračni suživot. Objektivna pak istina utvrđena u parnici ›liječi rane‹, sudac na temelju spisa i dokaza stječe moralnu sigurnost i daje ›pravi lijek‹, a presuda, s pravne i činjenične strane, dodiruje istinu o ženidbenom vezu. Da bi se u sudskom postupku zadobilo ozdravljenje potrebno je da on bude zakonit i pravedan, a donošenje presuda da bude u razumnom roku ›kako srca vjernika koji čekaju na razjašnjenje svojeg stanja, zbog sporosti sudske odluke ne bi bila dugo opterećena tminama sumnje‹ (MIDI, Uvod)«, istaknuo je Kardinal.
Kardinal je zahvalio djelatnicima sudova na nastojanju da se parnice rješavaju u propisanom roku, a kako bi parnice bile što bolje pripravljene za sudski postupak uspostavio je Ured za davanje savjeta o mogućnosti i načinu postupanja za pokretanje parnice ništavosti ženidbe i drugih ženidbenih postupaka, te je pozvao djelatnike da sastave Vademecum (Priručnik) za pastire, savjetnike i vjernike koji će sadržavati osnovne elemente potrebne za provedbu predprocesne ili pastoralne istrage.
U svrhu cjeloživotne formacije djelatnika sudova te informiranja o specifično procesnim novinama reforme, na Susretu su održana i dva predavanja. Dr. sc. Ivica Ivanković Radak održao je predavanje na temu: »Što se mijenja u redovitom postupku proglašenja ništavosti?«, a dr. sc. Lucija Boljat održala je predavanje na temu: »Kraći ženidbeni postupak pred biskupom«.
Izvještaj o radu Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Zagrebu podnio je sudski vikar, dr. Josip Šalković. Izvijestio je da je Sud u sudskoj godini 2015. u najvećem broju rješavao parnice o ništavosti ženidbe. U sudskoj godini 2015. zaprimljeno je 40 tužbi i 15 pisanih upita. Donesene su 53 presude u parnicama proglašenja ništavosti ženidbe kroz sudsku godinu 2015., a od toga je u 40 parnica utvrđena ništavost ženidbe. U sjedište Suda u Zagrebu kroz proteklu sudsku godinu bilo je pozvano 597 osoba, a najčešći razlog njihova dolaska bio je poziv na preslušanje. U 37 parnica bilo je potrebno sudjelovanje sudskog vještaka, a u 11 sudjelovanje sudskog tumača. U fazi istražnih ili dokaznih radnji nalazi se 38 parnica.
U kratkom izlaganju predsjednik Međubiskupijskoga prizivnog suda fra dr. Ratko Radišić izvijestio je da su na početku 2015. godine u tijeku bile 22 parnice, a tijekom godine ih je zaprimljeno još 57 te da će u novu sudsku godinu Sud ući s 18 neriješenih parnica. Od 52 parnice riješene tijekom prošle godine, u njih 40 je odlukom potvrđena presuda kojom je utvrđena ništavost ženidbe na sudu prvog stupnja. U redovito ispitivanje prihvaćeno je 15 parnica i u njih 6 Sud je utvrdio ništavost ženidbe.
Mr. Stjepan Večković, promicatelj pravde, u skladu sa službom u zaštiti javnoga dobra, dobra Crkve, također je podnio izvješće. U izvješću za sudsku godinu 2015. istaknuo je pozitivnim uspostavu Ureda za davanje savjeta o mogućnosti i načinu postupanja za pokretanje parnice ništavosti ženidbe i drugih ženidbenih postupaka pri Međubiskupijskom sudu prvoga stupnja u Zagrebu što je okarakterizirao očitovanjem blizine vjernicima koju je papa Franjo postavio kao jedan od kriterija reforme kanonskog postupka. Također je pozdravio imenovanje stalnih odvjetnika kojima će se stranke od sada moći obraćati za pravnu pomoć. Mr. Večković istaknuo je pozitivnim sve bolju ekipiranost djelatnika sudova i njihovo zauzimanje, što dovodi do izricanja presude u razumnom roku.
Promicatelj pravde predstavio je i nove djelatnike Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Zagrebu: dr. Klaru Ćavar i dr. Ivicu Ivankovića Radaka, odvjetnike; mr. Ivana Raka, suca koji će voditi istražni odjel Suda u Varaždinu; mr. Janka Lulića, suca koji će voditi istražni odjel Suda u Sisku; gđu Elizabetu Mikulić, bilježnika u sjedištu Suda u Zagrebu; gđu Ivanu Kolarić, bilježnika za potrebe istražnog odjela u Varaždinu i gosp. Stjepana Vegu, bilježnika za potrebe istražnog odjela u Sisku.

   ARHIVA SVIH AKTUALNOSTI