Međubiskupijski sud I. stupnja u Zagrebu

Međubiskupijski prizivni sud u Zagrebu

 

OBJAVLJENO: 17.04.2013.

Najava VII. međunarodnog simpozija crkvenih pravnika

VII. međunarodni simpozij crkvenih pravnika u Subotici

Subotica – „Zaručništvo i priprava za ženidbu“ tema je VII. međunarodnog znanstvenog simpozija crkvenih pravnika, koji će se održati 11. i 12. listopada 2013. u Subotici.
Simpozij organizira Hrvatsko kanonističko društvo, suorganizira Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Subotička biskupija, a sponzorira Hrvatska biskupska konferencija.
Uoči Simpozija, 10. listopada u 11.30 sati, članovi Hrvatskoga kanonističkog društva održat će III. redovitu godišnju skupštinu u Vukovaru.

Prvog dana Simpozija, 11. listopada, s početkom u 9.00 sati, održat će se sljedeća predavanja: Zaruke i dostojanstvo ženidbe: povijesno-pravni vid (mons. dr. Tomo Vukšić, Sarajevo); Zaruke (sponsalia) u rimskoj pravnoj tradiciji (dr. Marko Petrak, Zagreb); Pravna povijest zaruka u Hrvatskoj (dr. Ivan Milotić, Zagreb); Obećanje ženidbe u važećem Zakoniku i krajevnom pravu: noviteti i izazovi (mr. Marija Živković, Đakovo); Mnogostruke priprave za ženidbu i zaštita od ništavosti (mr. Árpád Tóth, Subotica); Isprave o kanonskom statusu zaručnika u parnici ništavosti ženidbe (dr. Ivica Ivanković Radak, Subotica); Izvid i ženidbeni navještaj – od formalnosti do pomoći vjernika (dr. Marko Mrše, Split).
Drugoga dana simpozija, 12. listopada, s početkom u 9.00 sati održat će se sljedeća predavanja: Pravno-pastoralni problemi u pripravi za ženidbu. Izabrana pitanja (mr. Luka Paljević, Krk); Uvođenje zaručnika u znakove i sadržaj slavlja vjenčanja (mr. Milan Dančuo, Zagreb); Utjecaj bračnog ugovora na bonum coniugum (mr. Lucija Babić, mr. Olja Barščevski, Zagreb); Psihička zrelost ili minimalna sposobnost za sklapanje ženidbe? (dr. Josip Bošnjaković, Đakovo).

U 10.45 sati održat će se okrugli stol na temu: „Aktualna pitanja priprave za sklapanje ženidbe“. Na okruglom stolu održat će se sljedeća izlaganja: Produženo zaručništvo – pastoralni izazov u promijenjenim društvenim okolnostima (dr. Ivan Ćubelić, Split); Pravo na izbor ženidbenog staleža i razborito protivljenje roditelja (mr. Marko Tomić, Sarajevo); Pristup odraslih u kršćanstvo i sakrament ženidbe (mr. Martina Laković, Rim); Otpadnik od vjere i pravo na sklapanje ženidbe (dr. Andrej Saje, Ljubljana); Naravne obveze ženidbenog druga prema drugoj stranci ili djeci rođenoj iz prijašnje veze (mr. Emil Svažić, Rijeka); Uklanjanje zabrane sklapanja nove ženidbe dodane presudom (DC, čl. 251) (dr. Josip Šalković, Zagreb).

   ARHIVA SVIH AKTUALNOSTI