Međubiskupijski sud I. stupnja u Zagrebu

Međubiskupijski prizivni sud u Zagrebu

 

OBJAVLJENO: 10.09.2015.

Objava neslužbena prijevoda motuproprija “Mitis Iudex Dominus Iesus” kojim su promijenjene odredbe Zakonika kanonskog prava koje se odnose na parnice proglašenja ništavosti ženidbe

Dragi vjernici, poštovane stranke u postupku pri Međubiskupijskim sudovima u Zagrebu.
Dana 8. rujna 2015. obavijestili smo vas da je papa Franjo proglasio dva motuproprija kojima je reformirao kanonski postupak za parnice proglašenja ništavosti ženidbe. U priopćenju smo vas također obavijestili da će Međubiskupijski sudovi u Zagrebu uskoro objaviti i cjeloviti tekst oba motuproprija u svrhu upoznavanja s proglašenim novinama u kanonskom pravu.
U prilogu ovog priopćenja objavljujemo neslužbeni prijevod motuproprija s talijanskog jezika na hrvatski jezik. Službeni prijevod sa latinskog jezika na hrvatski jezik, u skladu sa kanonskim propisima, objavit ćemo nakon njegova odobrenja.
Objavom neslužbena prijevoda na hrvatski jezik želimo što prije upoznati vjernike i stranke u postupku pri Međubiskupijskim sudovima u Zagrebu o novinama u kanonskom ženidbenom postupku, spriječiti moguće zablude ili pogrješna tumačenja. Kako bi vjernici i stranke u postupku dobili što vjerodostojniju informaciju, uskoro ćemo objaviti kratko tumačenje najbitnijih novina reforme kanonskoga postupka za parnice proglašenja ništavosti ženidbe.
I ovim putem obavještavamo stranke u postupku pri Međubiskupijskim sudovima u Zagrebu, a na koje će se od 8. prosinca 2015. početi primjenjivati proglašene odredbe, da će u dopisima ili odlukama sudova o svemu biti pravovremeno obavještene, a sadržaj web stranice međubiskupijskih sudova www.mszg.hr. bit će prilagođen novim odredbama do dana njihova stupanja na snagu.
Prilog:
1.    Neslužbeni tekst prijevoda motuproprija Mitis Iudex Dominus Iesus.
2.    Neslužbeni tekst prijevoda motuproprija Mitis et misericors Iesus.

Zagreb, 11. rujna 2015.
Međubiskupijski sudovi u Zagrebu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   ARHIVA SVIH AKTUALNOSTI